In de omgeving

Wat is er nog meer

De Bourgogne bestaat uit 4 departementen met ieder een eigen hoofdstad:
.       Yonne – Auxerre,
.       Côte d’Or – Dijon,
.       Nièvre – Nevers,
.       Saône-et-Loire (Bourgogne du Sud) – Mâcon.

Ten westen van Charolles ligt Paray-le-Mondial. Deze stad staat bekend als bedevaartsoord. In de romaanse basiliek ligt het lichaam van Sœur Margaretha-Maria Alacoque in een glazen schrijn opgebaard. Zij kreeg in 1673 een verschijning van Christus, die haar zijn Heilig Hart toonde.

Cluny, A2_cluny-old-ncis een toeristisch stadje ten noordoosten van Gibles. Het is in Frankrijk het plaatsje met de meeste romaanse gebouwen en huizen. In 2010 vierde Cluny haar 1100e verjaardag van de Benedictijnse Abdij met vele festiviteiten. Bezoek de imposante abdij of het oude “Hôtel-Dieu” (ziekenhuis/gasthuis gebouwd in 1683-1715) met de ziekenzaal St-Lazare en apotheek. Cluny is een echte paardenstad met wedstrijden en Concours Hippiques.
De wekelijkse markt in Cluny is op zaterdagochtend op de Place de l’Abbaye.
Ten noorden van Cluny ligt het plaatsje Taizé. Hier komen mensen van over de hele wereld bijeen in het oecumenische klooster met stiltecentrum.
Cluny maakt deel uit van de allereerste “Voie verte” in Frankrijk: van Chalon-sur-Saône naar Mâcon (of vice versa) een traject voor fietsers van bijna 120 Km. Deze voie verte voert je over een vroegere spoorbaan door de wijnstreek van de Côte Chalonnaise naar Cluny en langs de kalkstenen rotsformaties van Solutré en Vergisson naar Mâcon. De “Tour de Bourgogne à vélo“ omvat (autovrije) voie vertes, jaagpaden, secundaire wegen, paden door wijngaarden en voormalige spoorlijnen. De Tour bestaat uit 5 aparte fietsroutes van in totaal 800 Km die op elkaar aan moeten gaan sluiten. Nog niet alle routes zijn klaar.

Mâcon ligt op de rechter-(of westelijke) oever van de Saône. De stad “Matisco” werd gesticht in de derde eeuw voor Christus in het gebied van de Kelten. In de middeleeuwen was Mâcon de hoofdstad van een graafschap dat behoorde bij het hertogdom Bourgogne. Tijdens de Honderdjarige oorlog werd een groot deel van Mâcon verwoest.
Bezienswaardigheden: De kathedraal “Saint-Vincent”, deze werd tijdens de Franse Revolutie voor een groot deel verwoest. Het voorportaal en de torens zijn bewaard gebleven. In het voormalige “Ursulinenklooster” bevindt zich nu het Museum voor Schone Kunsten. Het “Maison de Bois” is een vakwerkhuis uit de Renaissance, versierd met houtsnijwerk. ”Hôtel de Senecé” ofwel “Musée Lamartine” vernoemd naar Alphonse de Lamartine (1790-1869), over het leven van deze dichter en staatsman. In Mâcon is het gezellig winkelen.
A2_macon_01Mâcon is de hoofdplaats van de wijnstreek Mâconnais. In het museum “Maison des Vins” vind je alle informatie over wijn uit deze streek. De markt “Foire International des Vins de France” wordt jaarlijks in Mâcon gehouden.
Met uitzondering van zondag en maandag is er in Mâcon de rest van de week op verschillende locaties markt. Op “La Place aux Herbes” is er van dinsdag t/m zaterdag (’s morgens) markt.

A2_Lyon_01Een wereldstad als Lyon ontdekken, doe je eigenlijk niet in één dag. Wil je deze culinaire hoofdstad van Frankrijk bezoeken, sla dan in ieder geval de volgende bezienswaardigheden niet over:

  • De “Basilique Notre Dame de Fourvière” gebouwd in de 19e eeuw met een prachtig interieur.
  • Vieux Lyon/Oud Lyon. De oude binnenstad is niet zozeer een plein maar een verzameling van honderden nauwkeurig gerestaureerde huizen uit de 15e en 16e eeuw.
  • ”La place Bellecour”, het grootste plein voor voetgangers in Europa, is gelegen tussen de rivieren de Rhône en de Saône op een eiland midden in de stad. Dit plein wordt omringd door bloemenstalletjes en winkels.
  • De “Tour Metallique” in Lyon lijkt veel op de Eiffeltoren in Parijs, de toren zelf is niet meer toegankelijk voor publiek, maar blijft wel een kenmerkende bezienswaardigheid voor de stad.

Reacties zijn gesloten.