In de buurt

In de directe omgeving van Colombier-en-Brionnais en Gibles

A1_Bourgogne_01
In het zuiden van de Bourgogne du Sud liggen de plaatsjes Gibles en Colombier-en-Brionnais op de grens van de Charolais-Brionnais, de Maconnais-Clunisois en de Haut-Beaujolais, in een heuvelachtig landschap. Bossen, meertjes en weilanden wisselen elkaar af en nodigen je uit tot wandelen, fietsen of vissen. Pittoreske dorpjes, veelal met romaanse kerken, kastelen en herenboerderijen, sieren de glooiende heuvels. In de weilanden staan de witte Charolais-koeien op hun gemak te grazen. Het landelijke leven toont verstilde beelden van rust en ruimte, ontspannen en ongedwongen.
In het weekend, meestal op zondag, is er altijd wel een vide-grenier of brocante-markt in één van de omringende dorpjes. Daar kun je gezellig rondneuzen tussen oude spulletjes. In de zomer organiseren veel dorpen hun jaarlijkse dorpsfeest. Vaak kondigen bordjes langs de weg deze jaarmarkten aan. Op de wekelijkse marktdagen kun je verse streekproducten kopen zoals kaas (van geit en/of koe), wijn, groenten en fruit, vis en vlees van de Charolais-koe.
In onze huisjes vind je een map met algemene en actuele informatie over de omgeving. De dichtstbijzijnde stadjes zijn La Clayette en Charolles.

A1_la_clayette_01La Clayette ligt aan het “Lac du Château”. Het château is gebouwd in 1380 en is later in de 18e en 19e eeuw nog eens verbouwd. Het kasteel is sinds 1722 eigendom van de fam. Noblet. Het is niet te bezichtigen.
Wel is er toegang tot het park en de kapel en in één van de bijgebouwen is het automuseum “Musée de l’Automobile” gevestigd.
Iets buiten La Clayette ligt Château de Drée, gebouwd in 1620, dit kasteel is eigendom van dhr. en mevr. Prouvost. Bezoekers zijn hier welkom. Het heeft een prachtige parkachtige tuin van 10 ha. waarin je de gelegenheid wordt geboden om te picknicken (wel vooraf aanmelden, de picknickmand mag je houden).
Net als in Cluny worden in La Clayette regelmatig paardenwedstrijden en Concours Hippiques gehouden.
Met Club ULM Bourgogne zoek je in een ultra-light het luchtruim op (tijdens de open dag of op afspraak).

A1_dufoux_01
Houd je van chocolade? Ga dan naar chocolaterie Bernard Dufoux, geroemd in Frankrijk en ver daarbuiten. Deze maître chocolatier vervaardigt de heerlijkste chocolade die je ooit hebt geproefd. Spannende en gewaagde combinaties met bloemen en kruiden prikkelen je zintuigen en strelen verrassend je tong.

In de zomermaanden organiseert La Clayette muziek, kunst, en theaterfestivals.
Wekelijks is er op dinsdagochtend markt in La Clayette.
La Clayette heeft een zwembad met een apart peuter/kinderbad, glijbaan en zonneweide.

A1_charolles_01Charolles, komt voort uit “Kadrigel” (Castro-Igel), een naam die de Kelten aan deze plaats hebben gegeven. Het betekent vesting, omgeven door water. Twee riviertjes, l’ Arconce en la Semance, vormen een natuurlijke gordel om deze stad.
Sinds 1844 wordt er in Charolles ambachtelijk geglazuurd aardewerk gemaakt dat ook de naam van de plaats draagt. Charolles staat bekend om de veeteelt van de Charolais-koe en schapen.
De musea “Musée Municipal du Prieuré” (aardewerk, schilderijen, illustraties en beelden) en “Maison du Charolles” (exposities over de herkomst van het ras de Charolais-koe) zijn zeker een bezoekje waard.
Charolles telt meerdere historische monumenten uit de 15e en 16e eeuw zoals: “L’église du Sacré Cœur”, “La Chapelle Sainte Roche” en “Le Prieuré Ste Madeleine”.
In de zomermaanden wordt er, één of twee avonden per week, het middeleeuwse schouwspel ”Spectacle les Noctures Mediévales” opgevoerd, met paarden en vuurspuwers.
Op 15 augustus, Maria Hemelvaart, een feestdag in Frankrijk, is er een grote brocante-markt op het marktplein. Handelaren en particulieren bieden hun oude waar aan. De hele dag kun je struinen tussen kunst en kitsch.
Net als in La Clayette organiseert men in Charolles ook muziek, kunst en theaterfestivals. Wekelijkse is het in Charolles op woensdagochtend markt.
Charolles heeft een zwembad met een apart peuter/kinderbad en zonneweide.
Wil je een Franse veemarkt meemaken, ga dan naar Saint-Christophe-en-Brionnais.
Iedere woensdag vindt hier deze markt met Charolais-koeien plaats.

Reacties zijn gesloten.